Det tværkunstneriske og Forårssæson 2024

Udgivet 10. december 2023

Velkommen til en ny forårssæson i Aftenskolen Fountain House. Dette nyhedsbrev sætter fokus på det tværkunstneriske felt i Aftenskolen Fountain House. Vi præsenterer KULTDEBAT//POETISK SALON den 14. december kl. 18-23 i Bobuska, og projektet 'Kunst på Tværs'. Hvis du gerne vil arbejde som frivillig i Aftenskolen Fountain House, har vi nu en ny frivilligindsats med to frivilligkoordinatorer - og vi har brug for din hjælp. Forårssæsonen fra januar til marts 2024 er klar til tilmelding på www.aftenskolenfh.dk. Vi håber at du vil finde interessante kurser og gøre brug af vores debatarrangementer og aktiviteter.
 
Med ønsket om en hjertevarm jul og et berigende 2024.
På vegne af underviserne, frivillige, praktikanter, bestyrelsen og medarbejderne,
 
Skoleleder og kunstner,
Henriette Lykke
 

KULT DEBAT//POETISK SALON

Torsdag den 14. december kl. 18-23

inviterer Aftenskolen Fountain House til en helt særlig aften med tværkunstneriske indslag og poesien som omdrejningspunkt.

Sted:
Hyggelige Bobuska, Linnésgade 24,
1361 København K.
Begrænsede pladser. Pris 100 kr.
Tilmelding: https://www.aftenskolenfh.dk/debat-events/?category=&course=28973
 

KULTDEBAT//POETISK SALON
er den første i rækken af tværkunstneriske KULT DEBATTER.

Programmet indeholder fotoudstilling med zines fra huskunstnerprojektet 'At Røre', oplæsning fra skrivekunstholdet med udgangspunkt i et værk fra det kreative værksted Skabertrang.

Camilla Hornung faciliterer en miniworkshop i 'Blackout Poetry' og vi har gæsteperformances af sangskriver Mads Mouritz og Jacob Funch samt performance af Sisters Hope.

Desuden debatpanel med Mads Mouritz, billedkunstner Malene Nors Tardrup og Camilla Hornung.
 
 
Program KULT DEBAT//POETISK SALON
18.00-18.30 Dørene åbner
18.30-19.00 Introduktion til det tværkunstneriske felt i Aftenskolen Fountain House
v. kunstner og skoleleder Henriette Lykke. Oplæsning af kursister fra skrivekunstholdet 'Kreativ skrivning' med underviser Helle Merete Brix.
19.00-19.10 Birgitte Bestle læser op fra sin nye digt samling ”Digte”
19.10-19.45 Blackout Poetry af Camilla Hornung
19.45-20.00 Pause
20.00-21.00 Mads Mouritz & Jacob Funch, nye sange fra ”Jeg kender en pige” og sange fra Moritz/Hørslev projekt
21.00-21.30 Paneldebat om det tværkunstneriske arbejde med Mads Mouritz, Camilla Hornung, Malene Nors Tardrup , faciliteters af Henriette Lykke
21.30-22.30 Sisters Hope – Det Poetiske selv
23.00 Tak for i aften
 

Ny frivilligindsats i Aftenskolen Fountain House og Projekt Skabertrang

KOM og vær med i det nye Frivillignetværk i Aftenskolen Fountain House!

De to nye frivilligkoordinatorer byder velkommen: Lisbeth Johansen er underviser i fotografi i Aftenskolen Fountain House og Rikke Ladegaard er praktikant på kontoret på vores debat arrangementer.

Som frivillig bliver du del af et meningsfuldt og givende fællesskab. Du får peer-erfaring, mulighed for kompetenceudvikling og udfoldelse af egne interesser og evner. 

Der er en bred vifte af opgaver, du kan melde dig til allerede nu. Vælg det, der giver mest mening, i det omfang du kan overskue. 

Der vil være mulighed for at arbejde som frivillig:

  • i det kreative værksted Skabertrang

  • ved debatarrangementer

  • på det årlige Psykiatri-topmøde i oktober

  • ved andre events, udstillinger og støttearrangementer

  • administrative opgaver

  • markedsføring som f.eks. uddeling af flyers

  • SoMe og webopgaver

  • praktiske opgaver

Har du lyst til at blive en del af Frivillignetværket Aftenskolen Fountain House, så send en mail til frivillig@aftenskolenfh.dk om hvilket frivilligarbejde du har lyst til, og også hvis du har behov for mere information.

De bedste hilsner

Rikke Ladegaard og Lisbeth Johansen
Frivilligkoordinatorer

Projekt Skabertrang

 
 

Huskunstnerprojektet 'At Røre'

Formålet med huskunstner ordningen i Aftenskolen Fountain House er at give psykisk sårbare unge mulighed for at finde ro og fordybelse gennem et fokuseret kunstforløb. 'At Røre' har varet fra september til december 2023.

 
DET DIGITALE FOTOGRAFI KAN UDFORDRES: Som Huskunstner har Malene Nors Tardrup præsenteret eleverne for forskellige taktile og 3 dimensionale måder at arbejde med fotografiet på. Ordet taktil: latinsk ’tactilis’ betyder 'at røre'. Taktil sansning omfatter enhver sansning, som beskriver noget der kan opfattes gennem berøring. Eleverne har haft hænderne nede i det fotografiske materiale - en mulighed for at udtrykke sig; at berøre emner og beskueren med deres fortællinger fra deres liv – som psykisk sårbar, om at være ung, klodens tilstand, eller hvad de har haft på hjertet. 
 
Der er eksperimenteret med form og format; 3-dimensionelt med det serielle fotografi bl.a. i form af håndgjorte zines. Ordet zine stammer oprindeligt fra ordet "Magazine" eller "Fanzine" og er oftest set i undergrundsmiljøer og fanmiljøer, som en nem måde at videreformidle viden. En zine ligger op til en legende og uprætentiøs tilgang til form, indhold og materialer. Zines er bøger der foldes og udfoldes på forskellig vis. På kurset udfordres den gængse bog og det gængse fotografi: Der sys, broderes, skitseres, printes, skæres, krølles, fotograferes og affotograferes, der foldes og udfoldes idéer og fortællinger.
 
Udstillingen 'At Røre' kan opleves på KULTDEBAT//POETISK SALON
torsdag den 14.12 eller på Bladr 'Pop-up udstilling' fredag den 15.12 kl. 16-18,
Griffenfeldsgade 27, Kbh N
.
 
 

Kunst på Tværs

Med støtte fra Dansk Folkeoplysnings Samråd - folkeoplysningens brancheorganisation - er det tværkunstneriske projekt 'Kunst på Tværs' med kunstnere (undervisere og en praktikant) fra Aftenskolen Fountain House i udviklingsfasen.

'Kunst på Tværs' gør det muligt at arbejde med forskellige kunstarter og udvikle en kunstbaseret undervisningsmetode kunstnerne imellem.
Processen faciliteres af skoleleder og kunstner Henriette Lykke.

Birgit Bundesen fra Nationalt Center for Kunst og Mental Sundhed holder oplæg om participatory art (støttet af Udviklings- og aktivitetspuljen, Københavns kommune). Denne metode udvikles og undersøges med deltagerne i det kreative værksted Skabertrang, støttet af TrygFonden og Velliv Foreningen, i Aftenskolen Fountain House i 2024.
 
Vi takker for støtten til 'Kunst på Tværs'.
 
Kærlig hilsen
Henriette Lykke
Skoleleder
 

Nye undervisere - vi byder jer hjertelig velkommen

Rikke Oberlin underviser i skrivekunst 'Skrivekunst og drømme'. Et skrivehold hvor du får nye input til din skrivekunst med en kreativ tilgang. Drømme vil indgå som abstrakt og kunstnerisk greb.
Michael Illo Rasmussen underviser i 'Håndtering af tankemønstre'. Michael er uddannet psykoterapeut og har en bred erfaring med undervisning af mennesker med tankemylder,angst, OCD, PTSD og depression.
Asker Hvidepil er ny underviser i Klaver for begyndere og øvet. Uddannet musiker, cand.mag i musikvidenskab, samt uddannet korleder og musikunderviser. Desuden underviser Asker i naturfag som 'Bål i det fri' og vandreture.
Emma Hedegaard er ny underviser i håndarbejde på holdene 'Vilde værker i tekstil' og 'Fordybelse i tekstil'. Emma er uddannet fra det Kongelige Akademis Designskole med speciale i film. Efterfølgende har hun primært beskæftiget sig med tekstile håndværk. Hun har undervist i OPUS og i garnbutik. I undervisningen arbejdes der ud fra den enkeltes proces og æstetik. Der er derfor ingen forkert måde at være kreativ på.
 

Når kunsten helbreder

De fleste her i Aftenskolen Fountain House kan skrive under på, at kunst har en positiv effekt på ens mentale sundhed. Men hvad siger forskningen?
Og hvordan foregår det i praksis, når kunsten får plads i tilbud rettet mod psykisk sårbare?

 
Vi var tre deltagere fra Aftenskolen Fountain House på konferencen “Når kunsten helbreder” i regi af Folkeuniversitetet lørdag den 30. september.
 
Vi hørte om forskning, om praktikernes arbejde, og eksperter fortalte om deres levede erfaringer med kunst og mental sundhed; bl.a. om at skrive sig gennem psykoser og anden psykisk lidelse.
 
Forskningen på området løber stærkt i øjeblikket, på trods af, at det faktisk er vanskeligt at forske inden for hhv. kunst (hvad er kunst egentlig) og mental sundhed (hvordan måler man dét).  Men flere studier peger på, at kunst rent faktisk har indflydelse på den mentale sundhed, også når man har en psykisk lidelse eller er psykisk sårbar.
 
Vi hørte bl.a. om skrivegrupper for unge med rusmiddelproblematikker hos U-turn og Maskine Maskine Amagers arbejde med kunstneriske udtryk i en brugerdrevet ramme. Og om hvordan den stigende mistrivsel i befolkningen fra politisk hold udløser stadig mere psykiatri, selvom kunsten måske også burde tænkes ind ved siden af behandlingen. Der bliver desværre tænkt mere psykiatri og mindre recovery, selvom meget tyder på, at arbejdet med kunst og recovery skaber bedre trivsel.
 
Dagen fortalte os, at kunst og mental sundhed hænger uløseligt sammen. Det var opløftende at høre om de indsatser og erfaringer, der er på området. Aftenskolen Fountain House’ arbejde er et af de efterhånden mange tilbud til psykisk sårbare, som fokuserer på recovery og livskvalitet.
 
Så mangler vi bare et større politisk fokus på området, så midlerne følger med. Det bliver spændende at følge.
 
Hedda, Lisbeth og Tine Mette