Når kunsten helbreder
De fleste her i Aftenskolen Fountain House kan skrive under på, at kunst har en positiv effekt på ens mentale sundhed. Men hvad siger forskningen? Og hvordan foregår det i praksis, når kunsten får plads i tilbud rettet mod psykisk sårbare?
Vi var tre deltagere fra Aftenskolen Fountain House på konferencen “Når kunsten helbreder” i regi af Folkeuniversitetet lørdag den 30. september.
Vi hørte om forskning, om praktikernes arbejde, og eksperter fortalte om deres levede erfaringer med kunst og mental sundhed; bl.a. om at skrive sig gennem psykoser og anden psykisk lidelse.
Forskningen på området løber stærkt i øjeblikket, på trods af, at det faktisk er vanskeligt at forske inden for hhv. kunst (hvad er kunst egentlig) og mental sundhed (hvordan måler man dét). Men flere studier peger på, at kunst rent faktisk har indflydelse på den mentale sundhed, også når man har en psykisk lidelse eller er psykisk sårbar.
Vi hørte bl.a. om skrivegrupper for unge med rusmiddelproblematikker hos U-turn og Maskine Maskine Amagers arbejde med kunstneriske udtryk i en brugerdrevet ramme. Og om hvordan den stigende mistrivsel i befolkningen fra politisk hold udløser stadig mere psykiatri, selvom kunsten måske også burde tænkes ind ved siden af behandlingen. Der bliver desværre tænkt mere psykiatri og mindre recovery, selvom meget tyder på, at arbejdet med kunst og recovery skaber bedre trivsel.
Dagen fortalte os, at kunst og mental sundhed hænger uløseligt sammen. Det var opløftende at høre om de indsatser og erfaringer, der er på området. Aftenskolen Fountain House’ arbejde er et af de efterhånden mange tilbud til psykisk sårbare, som fokuserer på recovery og livskvalitet.
Så mangler vi bare et større politisk fokus på området, så midlerne følger med. Det bliver spændende at følge.
Hedda, Lisbeth og Tine Mette
|