Nyhedsbrev August 2021

Udgivet 16. august 2021

Velkommen til Aftenskolens første nyhedsbrev, som giver et lille overblik over nogle af de ting, der kommer til at foregå de næste måneder.

Sommeren er blevet til sensommer, de lyse aftener er blevet lidt mørkere, og om en uge begynder efterårssæsonen.

Glæden ved at skabe, blive inspireret og indgå i et meningsfuldt fællesskab i trygge rammer. Den følelse har vi alle brug for at mærke, især efter en lang ferie og et år med nedlukning.
Det har været en kreativ sommer: tre sommerskoleuger i juli og august med blomsterbinding, fotografi, akvarel, indfarvning/håndarbejde, keramik, indspilning, qigong, kunstvandringer, skrivning, billedkunst og tegning... og udstillinger, oplæsninger, musik og kage i Blomsterhaven:
Vi runder sommeren af med fest og koncert i Blomsterhaven fredag den 20. august kl. 12.30.
Musikken leveres af vores underviser David Springborgs orkester De Græd. Det er gratis, og der er sandwich til de første 50 gæster – og selvfølgelig kaffe og kage til alle.
 
Ny sæson 23. august
Igen er der keramik, kunst, foto, musik, podcast, filosofi, håndarbejde, kreativ skrivning, yoga, qigong, mentalisering og udflugter på programmet – og som noget nyt make-up og blomsterbinding. Husk tilmeldingsfrist 8 dage før kursusstart.
Se efterårets kurser her
Efterårets debatmøder
Søren Magnussen om sit arbejde på Rigets to psykiatriske afdelinger, Kristian Marcussen om musik og recovery, Persille Ingerslev om gendyrkning og sanger/sangskriver Frida Jacobi om psykisk sårbarhed, angst og kreativitet.
Se efterårets debatmøder her
Kom med i Grønnegårdsteatret
​Vi har fået mulighed ​for at invitere ​otte kursister med ​til picnic og teater ​i Grønnegårdsteatret​s have tirsdag d​en ​24. august.​ ​Vi mødes kl. 16.45 v​ed ​Odd Fellow Palæets Have​ i København.
D​e​t​ er først til mølle​. Skriv til kontor@aftenskolenfh.dk og læs mere om forestillingen her
 
Hvad er Aftenskolen?
Hvem underviser, hvem er de andre kursister, og hvad er det for et læringsfællesskab?
Det giver denne video et lille indtryk af, og og vi håber at den kan inspirere endnu flere til at finde vej til os.
Museumsbesøg og udflugter
Kurserne Kunsten i byen og Foto med nye øjne inviterer på ture til bl.a. Statens Museum for Kunst, Glyptoteket, Den Frie, Louisiana, Arken og DAC. Indgangsbilletter + kaffe og kage på museernes caféer er inkluderet.
Åbent kreativt værksted
Henriette Lykke og Ania Arturo inviterer til workshops og åbent kreativt værksted onsdage kl. 16-20 og lørdage kl. 10-14 til og med oktober. Det er gratis at deltage og åbent for alle.
Se mere her
 
Hvad betyder kreativitet, og hvordan er det at være en del af Aftenskolen?
Det har vi spurgt to kursister om:

“Det er et miljø, hvor man ikke er bange for at prøve ting af. Det handler om processen og at prøve at have det sjovt imens. Der er en forståelse for, at vi allesammen har det, som vi har det den dag. Nogle gange har man lyst til at være med, og nogle gange er det lidt sværere, og der er plads til det.

Jeg var ikke bange for at læse op, fordi der var så stor en følelse af, at det var okay, ligegyldigt hvad man kom med. Vi var der for at have det hyggeligt og være kreative frem for at præstere. Jeg tror ikke, at det er noget, jeg ville have turdet for et år siden. Det er skræmmende at være så sårbar omkring andre mennesker. Men der sker jo ikke noget ved det. 

Jeg har prøvet at udfordre mig selv, hvis jeg føler angst omkring noget. Gøre det alligevel. Stille mig op og læse op. Det kan godt være, at det føles skræmmende, men det er ikke lige så skræmmende, når man først er i det. Det handler om bare at gøre det. Det har jeg fundet enormt hjælpsomt. At gøre ting selvom jeg føler, de er skræmmende. Det bliver mindre og mindre skræmmende for hver gang.

Jeg har det med ikke at sige til andre, når jeg har det svært, fordi jeg ikke har lyst til at vise det. Så jeg stresser mig selv dobbelt så meget på den måde. Det har det her trygge miljø hjulpet mig med. Jeg ved at jeg bliver okay, og at der er plads til det.

At udtrykke mig kreativt giver mig enormt meget glæde. Det er en måde at udfolde mig på og være mig selv og lave noget, som jeg godt kan lide, og at dele det med andre mennesker.

Det er et stort frirum, hvor man kan få en pause og lægge alt på hylden og lave noget, man synes er sjovt. Jeg udtrykker ikke så meget, hvordan jeg har det, men ser det som en lille ferie, jeg kan tage på i fem eller ti minutter, eller hvor lang tid det nu tager. Hvor jeg bare kan være mig selv og slappe af.”

Elias, 22 år
Elev i Fontanaskolen og kursist i Aftenskolens sommerskole

“Kurserne har givet en god øvelse i fordybelse og koncentration. Når jeg sidder og arbejder kreativt med hænderne, f.eks. i keramik, kan jeg pludselig sidde i tre timer med den samme kop og være fuldstændig fokuseret. Jeg kan have det udgangspunkt, at jeg har ikke lyst til at komme, men når jeg først sidder der, bliver al min energi lagt i den kop, og jeg glemmer hvilket humør jeg er i.

Der er dage, hvor jeg ikke har lyst til at snakke med nogen. Det er rart at være i et fællesskab, som ikke kun er samtalen. Hvor det er okay at være stille, men hvor man stadig rykker tættere på hinanden, fordi man laver det samme.

Jeg har øvet mig på ikke at få præstationsangst over, at jeg aldrig har lavet keramik før, og nu dukker jeg bare op til det her. At det er okay ikke at være god til noget, men at gøre det fordi det er spændende og sjovt. Det er på grund af processen, at jeg gør det. Og fordi jeg finder en ro og fordybelse.

Kreativitet minder mig om at komme tilbage til barndommen. Jeg prøver at lege mig frem til nogle ting. Der kommer nogle fejl, men det kan ende med at blive sjovt. Der er ikke regler for, hvad man må og ikke må. Alt er frit i det kreative rum.

Det er vigtigt at dele det med andre. At være i det rum sammen. Jeg tror at der er mange, der tænker: jeg er ikke god nok, hvordan skal jeg overhovedet begynde? Kan jeg male? Selvfølgelig kan du male. Da man var lille, legede man og lavede ting, fordi det var sjovt.

Man opdager langsomt sine interesser og styrker i fællesskaber, hvor der ikke er et pres. Det har jeg været sindssygt følsom overfor. At alle skal det samme på det samme tidspunkt.

Det er vigtigt for mig, at tingene er båret af lyst. Og at jeg følger mine værdier. Mine værdier er ikke at blive den bedste. Det er at føle sig forbundet med det, man laver og de mennesker, man omgiver sig med, og at det er lysten der driver værket.”

Laura, 26 år
Kursist i Aftenskolen og frivillig i køkkenet i Fountain House