Nyt fra Aftenskolen

Udgivet 1. oktober 2021

Velkommen til efterårssæsonen i Aftenskolen, der byder på nye kurser, undervisere, debatmøder  og en konkurrence.

Næste sæson i Aftenskolen

Efter efterårsferien begynder en ny sæson, og tilmeldingen er allerede i fuld gang.

Alle kurser starter op i uge 43 og fortsætter til og med uge 50.

Som noget nyt har vi weekendkurser: et make-up kursus med Petra Olesen, som nogle af jer måske hilste på til gadefesten, hvor hun havde en make-up bod sammen med ansigtsmaleren, og et skrivekursus med Helle Merete Brix den 11. december: "Skriv løs på en lørdag”, en dag med skriveøvelser, gode råd om skriveprocessen og hyggeligt samvær med andre skrivende.

Efterårssæsonen byder også på nye kurser og undervisere, bl.a. Blomsterbinding med Tanja Ærtebjerg, Filosofi med Jeppe Bering, Filosofisk psykologi med Marianne Møller, nyt keramikhold med Rikke Hostrup (bare rolig – Sidse fortsætter, vi udvider bare med flere keramikhold). Som noget nyt kan du også gå til klaver hos Kristian Matthiesen. 

Du finder alt det nye plus de “gamle" hold på hjemmesiden: www.aftenskolenfh.dk

Hjælp til tilmelding eller spørgsmål til kurser?

Henriettes træffetid er tirsdag og fredag kl. 9-12.

I det tidsrum kan du ringe eller møde op på hendes kontor på 1. sal, og så gør hun sit bedste for at hjælpe dig. 
 

Næstkommende debatmøde i huset

Persille Ingerslev, forfatter til bogen Gendyrk, besøger huset
28. oktober kl. 16-18

Persilles vej ind i gendyrkning var angst, depression og stress, og hun har været hele møllen igennem i det kommunale aktiveringssystem – en mølle der ifølge hende gør folk til et produkt frem for mennesker.

Hun er foredragsholder, forfatter, frøsamlerinde og frem for alt ekspert i gendyrkning. Som ung var hun skuespiller og blev ramt af angst, og herefter fulgte en lang periode med både angst og depression.

Persille er klog, sjov, velformuleret og inspirerende, og hun ved noget om, hvad det vil sige at have det svært, og hvordan man kan få det bedre.

Hvad koster det at deltage i debatmøderne?
Prisen varierer for gæster af huset, men for medlemmer og kursister er den altid 50 kr. 
Hvem kan deltage?
Debatmøderne er åbne for alle, så tag både din familie, nabo, mentor eller sagsbehandler med.
Tilmelding via www.aftenskolenfh.dk
Kom med forslag til emner og oplægsholdere
Vi tager relevante og tidstypiske emner op, og du kan altid sende forslag til emner eller oplægsholdere til henriette@fountain-house.dk
 

Skal Aftenskolen have et nyt navn?

Mange siger at skolens navn er forvirrende, fordi det lyder som om, at undervisningen foregår om aftenen. 'Aftenskole' læner sig op ad folkebevægelsen, nærmere bestemt folkeoplysningen, hvor den klassiske betegnelse for de folkeoplysende skoler var Aftenskoler. Indtil nu har vi holdt fast i navnet, men måske er det tid til at vi får et nyt.

Har du et bud på et nyt navn til vores Aftenskole, som stadig signalerer at vi er en folkeoplysende forening, kan du sende dit forslag til kontor@aftenskolenfh.dk – vi præmierer det bedste forslag med et valgfrit kursus.

Lær mere om folkeoplysningens historie her (og få inspiration):
https://www.youtube.com/watch?v=b7TWDSHojVM

Aftenskolen i Fountain House er en DOF skole. DOF (Dansk Oplysnings Forbund) er en landsorganisation, der samler mange små og specialiserede skoler under én hat. DOF er uafhængig af partipolitik (i modsætning til f.eks. AOF og FOF).
 

Det kreative værksted "Skabertrang" er i fuld gang

Som kursist i Aftenskolen eller medlem af Fountain House kan man deltage i vores kreative værksted Skabertrang. Her åbner vores undervisere og kunstnere Henriette Lykke og Ania Autura dørene op til et kreativt rum, hvor der er tid og plads til at gå på opdagelse i sit kreative udtryk i fællesskab med andre.

Forløbet består af 14 workshops, der ligger på bestemte onsdage og lørdage over tre måneder. Det næste forløb begynder 20. oktober og er allerede overtegnet, men der er åbent for tilmelding til forløbet med opstart januar via kontor@aftenskolenfh.dk

Projektet er støttet af TrygFonden, Velliv og Den Obelske Familiefond.

 

Hvad kan vi lære af de gamle grækere? 

I den kommende sæson har vi to nye undervisere, der hver især kommer med et godt bud: Filosofi med Jesper og Filosofisk psykologi med Marianne 

Filosofi med Jesper Bering

"Der bliver ingen lange og kedelige tavleforedrag, hvor man skal kæmpe for at holde sig vågen. I stedet laver vi små øvelser og har gode diskussioner, så alle bliver hørt og bidrager.

Vi begynder med en snak om, hvad filosofien er, kan og skal, og så bevæger vi os mod antikkens Grækenland og læser lidt i de gamle klassikere. Hvordan betragtede Platon og Aristoteles verden, og hvorfor er de stadig relevante i dag? Vi skal også tale om samfundets indretning med afsæt i politisk tænkning.

I anden halvdel af kurset lærer vi Descartes og Kant at kende som grundlæggere af den moderne tænkning, og som afslutning er eksistensfilosofien – Nietzsche, Sartre og Kierkegaard – på programmet. Er der en mening med livet, og hvordan bør man leve sit liv?

Kurset er en chance for at blive klogere på dig selv og verden, og måske finder du svaret på nogle af de spørgsmål, der holder dig vågen om natten. Det bliver spændende, dybt og lærerigt.”

Jesper har en kandidatgrad i Filosofi og Historie fra Københavns Universitet

Filosofisk psykologi – kunsten at leve godt med Marianne Møller

"Først stifter vi bekendtskab med den gamle, græske filosof Aristoteles, der viser, hvordan vi kan lære at leve godt ud fra de forudsætninger, vi hver især har.

Som mennesker er vi i dag konstant eksponeret for nye indtryk og valgmuligheder, der gør det ekstra essentielt at lære at leve godt og finde RO og mening med tilværelsen.

Den græske digter Homer beskriver i Illiaden og Odysseen menneskelige arketyper, som stadig er relevante i dag, når vi skal forstå, hvem vi er. Men hvad er psyken egentlig for en instans, og hvad sker der, når den er i ubalance? Hvordan finder vi frem til balance, harmoni og RO?

Det diskuterer på anden del af kurset, hvor også den græske filosof Pythagoras har gode bud på, hvordan man forstår sig selv, verden og andre. Jeg bruger min egen terapeutiske tilgang i undervisningen.”

Marianne har en kandidatgrad i Psykologi og Socialvidenskab fra RUC og har gennem de sidste 12 år arbejdet som psykoterapeut og underviser ved Sisifos Center for Psykoterapi